Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай Дерек Шовин за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през май миналата година "може да бъде гигантска стъпка напред" за нацията в борбата срещу системния расизъм, съобщи Би Би Си.

Държавният глава говори пред журналисти в Белия дом заедно с вицепрезидента Камала Харис часове, след като съдебните заседатели произнесоха решението си по делото.

Снимка: Ройтерс

"Това не е достатъчно. Ние не можем да спрем дотук", заяви президентът.

Вицепрезидентът Камала Харис пък призова законодателите да приемат законопроекта „Флойд“, насочен към реформиране на полицейската дейност в САЩ.

Дерек Шовин бе заснет да коленичи на врата на Джордж Флойд в продължение на повече от девет минути, което предизвика масови протести срещу расизма в страната.

Бившият полицай е признат за виновен за убийство втора степен, убийство трета степен и непредумишлено убийство. Присъдата вероятно ще бъде произнесена след два месеца, като се очаква той да бъде осъден на 12 и половина години затвор, тъй като няма предишни углавни престъпления. Прокурорите обаче настояват той да получи максималните 40 г. лишаване от свобода.

Какво се случи в съдебната зала?

На 12-членното жури му отне по-малко от ден, за да вземе решение, което идва след триседмичен съдебен процес с много напрежение, по време на който са разпитани 45 свидетели и са разгледани няколко часа видеоматериали.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите свидетелстват, че Флойд е починал от липса на кислород заради начина на задържане, използван от Шовин и неговите колеги. Обвиняемият предпочете да не свидетелства, позовавайки се на правото си да не се уличава в престъпление с отговорите си.

Полицейското насилие често е стимул за промяна в САЩ

В американската история често актовете на полицейско насилие са били стимул за расова промяна.

Снимка: Ройтерс

В началото на 60-те години гледката на полицейски кучета, които се нахвърлят върху протестиращи в Бирмингам, Алабама, допринася за приемането на законодателство, което премахва сегрегацията в южните щати.

Снимките на полицаи, които удрят с бухалки протестиращи в Селма, Алабама, довеждат до приемането на Закона за избирателните права през 1965 г.

Реакции след процеса – радостни възгласи и шествия

Редица хора се събраха пред съдебната зала и на кръстовището в Минеаполис, където бе убит Флойд, за да отпразнуват присъдата, предава „Асошиейтед прес“.

Снимка: Ройтерс

Една от местните жителки заяви пред информационната агенция, че се чувства благодарна и облекчена, а тълпи се събраха и в други градове на страната, за да отпразнуват присъдата, но заявиха, че е необходимо да се направи повече.

Снимка: Ройтерс

Полицейските служители в САЩ рядко са осъждани, ако изобщо им бъдат повдигнати обвинения за смъртни случаи, настъпили по време на задържане, а присъдата по делото се разглежда като показател за това как американската правна система ще третира подобни случаи в бъдеще, отбелязва Би Би Си.

По данни на "Вашингтон пост" през 2021 г. американската полиция е убила 274 души.

Случаят на Флойд е пореден и непоследен

Малко преди произнасянето на присъдата полицай в щата Охайо застреля 16-годишно момиче от афроамерикански произход, докато се отзовавал на спешно повикване заради опит за намушкване с нож.

Снимка: Ройтерс

Тийнейджърката, участвала в инцидента в столицата на щата Кълъмбъс, е идентифицирана като Макиа Брайънт. Полицията е представила кадри от охранителни камери, на които се вижда как момичето напада други хора с нож, преди да бъде застреляно.

По случая е започнато разследване, като властите призовават местните жители да запазят спокойствие. Въпросният полицай, чието име все още не е обявено, е пуснат в платен административен отпуск, съобщават американските медии.