Повече от 670 полета в цяла Европа ще бъдат отменени в четвъртък заради стачка на германската авиокомпания „Луфтханза". От синдикалните действия ще бъдат засегнати всички големи германски летища.

Водещата германска авиокомпания "Луфтханза" отмени над 670 планирани за днес полета в Европа заради предупредителна стачка на наземните служители на германските летища, които са недоволни от заплатите си.

Летищата във Франкфурт и Мюнхен, които са двете основни за „Луфтханза", както и аеропортовете в Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Кьолн бяха засегнати от стачката. Компанията реши да отмени почти всички полети в Германия и Европа между 5:00 часа и 12:00 часа местно време на посочените летища.

Служителите протестират срещу планираните съкращения и замразяване на заплатите до 2015 г. Плановете на ръководството на компанията засягат 33 000 души.

Синдикатите от своя страна искат увеличение на възнагражденията с 5%, без да бъде увеличавано работното време. В петък предстои нов кръг преговори на синдикатите с ръководството на компанията в опит да намерят компромисно решение.