Архитекти и строителни работници стабилизираха структурата на емблематичната парижка катедрала „Нотр Дам” четири дни след като тя бе повредена при гигантския пожар в понеделник. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожарната във френската столица.

Нейният говорител Габриел Плюс каза, че вече няма риск от срутване на стените на църквата. Пожарникарите са охладили стените и отломките от покрива в катедралата и вече няма „горещи точки” в сградата.

„Цяло чудо е, че катедралата все още се държи и че всички реликви бяха спасени”, заяви Плюс.

Разследващите пожара смятат, че той се дължи на случайност и проучват многобройни фактори, които може да са допринесли за неговото пламване, отбелязва АП. За най-вероятна причина се смята късо съединение.

На фона на добрите новини за „Нотр Дам”, съобщени от говорителя на пожарната, енориашите в прочутата катедрала отпразнуваха Разпети петък в близка църква. Те се помолиха за увредения архитектурен шедьовър и отпразнуваха спасяването на спасените реликви, сред които е и тръненият венец на Исус Христос.

Оказа се, че всички пчели, които живеели на покрива на катедралата също са оцелели и започват да строят новите си кошери.

В зоната около „Нотр Дам” е въведена забрана за протести, заради очакваните шествия на жълтите жилетки в Париж, които често прерастват в сблъсъци с полицията.

(БТА)