Екстремно високите температури предизвикаха срив в електропреносните мрежи на Западните Балкани.

Заради високото потребление на ток за климатиците през целия следобед без електричество oстанаха Черна гора и големи части от Гърция, Албания и Хърватия.

Първоначално цяла Черна гора остана без електричество. Последователно без ток останаха Албания и големи части на Босна и Херцеговина. Сривът предизвика хаос по курортите и летищата на Адриатическото крайбрежие на Хърватия.

"Слободна Далмация" пише, че Сплит, Шибеник, Омиш, Макарска, Дубровник, Задар и множество хърватски острови са останали без ток.

Албанският "Газета Шчиптаре" съобщава, че много градове в страната са останали без електричество, включително Тирана, Дуръс, Шкодра, Саранда.

От електрическата компания  Електропривреда БиХ съобщиха, че причината за прекъсването на електрозахранването е прекъсване на далекопроводи в региона и пренасяне на смущения към системата на БиХ, съобщи порталът Кликс.

Както съобщи хърватската агенция Хина, позовавайки се на оператора на хърватската преносна система, всичко е започнало от Черна гора, след това прекъсването на електрозахранването е засегнало Босна и Херцеговина, а след това и Хърватия. Такова прекъсване не се е случвало досега в тези три държави. Не е ясно каква е точната причина, но се предполага, че заради високите температури консумацията е скочила и системата е колабирала.

"Все още не знаем причината, но цялата енергийна система излезе от строя. Правим всичко, за да запазим съоръженията в ТЕЦ Тузла в безопасност“, каза за Кликс Фуад Муминович, директор на ТЕЦ Тузла. Към 12.35 ч. е настъпило пълно прекъсване на електрозахранването в цяла Босна и Херцеговина.

Горещините предизвикаха серия от пожари в Гърция. Само днес в южната ни съседка пламнаха 45 огнища. Най-тежко е положението на полуостров Пелопонес. Засега няма информации за тежки поражения, тъй като от няколко седмици противопожарните власти са в пълна готовност готовност.