Тръмп срещна Ким. И светът стана свидетел на историческата първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.  Двамата лидери отправиха послание от Сингапур за очаквани "големи" промени.

Разговорите започнаха със здраво ръкостискане между двамата лидери и продължиха около 40 минути. Завършиха с декларация за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, а Вашингтон обеща да предостави гаранции за сигурността на Пхенян.

Доналд Тръмп покани Ким Чен-ун в Белия дом и заяви, че би посетил Пхенян, когато настъпи моментът за това.

Двамата лидери се срещнаха в курорта Сентоса и демонстрираха взаимно доброжелателство и готовност за решаване на проблемите.

Резултатът – Тръмп обяви, че Съединените щати слагат край на съвместните си военни учения с Южна Корея. По думите му Ким Чен-ун е поел "непоколебим ангажимент" за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и за унищожаване на севернокорейския полигон за ракетни изпитания.

Санкциите срещу Пхенян обаче ще останат в сила.

Севернокорейският лидер пристигна първи за най-важната среща в живота си – с Доналд Тръмп. Минути по-късно светът видя как двамата приятелски си подадоха ръка.

Жест, немислим само преди няколко месеца, когато Доналд Тръмп и Ким Чен-ун си разменяха взаимни обиди, а Пхенян извършваше последователни опити с балистични ракети.

Сега посланията бяха други. "Г-н Ким, за мен е голяма чeст да бъда с вас. Убеден съм, че ще решим нашия голям проблем, голямата ни дилема”, каза президентът на САЩ.

"Смятам, че работейки в тясна хармония с вас, г-н президент - разбира се, очакват ни предизвикателства - но аз имам желание да свършим тази велика работа”, каза лидерът на КНДР.

След срещата очи в очи и след работния обяд с ястия от западната и от азиатската кухня, двамата лидери подписаха обща декларация – да работят заедно за изграждането на нови отношения.

„Истинската промяна наистина е възможна. Срещата ни беше честна, директна и продуктивна. Подписахме много подробен и изчерпателен документ. И мисля, че Ким ще го изпълни. Още с кацането си ще започне да работи по него”, допълни Тръмп.

"Днес проведохме историческа среща и решихме да загърбим миналото”, каза Ким Чен-ун.

Според експерти обаче, подписаният документ е доста неясен  по отношение на срокове и не съдържа формулировка, която предполага Пхенян напълно да се откаже от ядрените си оръжия.