Съединените щати и Русия отново не успяха да се договорят за Украйна. След четиричасова среща със своя колега Джон Кери в Париж, руският външен министър Сергей Лавров определи разговора като констуктивен - дипломатична формуловка, която говори ясно за липса на напредък в позициите на двете страни.

Лавров повтори руското виждане, че федерализъм в Украйна ще е ключовият начин за намиране на решение на кризата в региона. Русия настоява Украйна да бъде разделена на региони с местно самоуправление и да се откаже от амбициите за членство в НАТО.

Обстановката около Украйна се изостри през последните дни, след като Москва струпа по западната си граница няколко десетки хиляди войници.

Освен това стана ясно, че поредният кръг от консултации за ситуацията в Приднестровието ще се проведат в близките 10-12 дни. Преди десетина дни Приднестровието също поиска да стане част от Русия.

В неделя вечер стана ясно, че Киев отхвърля предложението на Русия да стане федерална държава. Властите на свой ред посъветваха Москва да се концентрира върху собствените си проблеми. Украинското външно министерство попита Руската федерация „защо не възприеме един реален федерализъм, който е подчертан в държавното име" и „защо не признае за официален освен руския и други езици, включително украинския, езика на милиони руски граждани".