Нова финансова помощ в размер на 18 млрд. евро за Киев, това решиха страни членки на срещата на върха ЕС - Украйна. Обсъден беше и десетият пакет от санкции срещу Москва, който ще удари технологии, използвани за производството на руски ракети и безпилотни самолети.

Лидерите на европейските институции потвърдиха ангажимента си за бъдещото членство на Киев в Европейския съюз, но не се ангажираха с конкретна дата за започване на преговори. 

Тримата големи на Европейския съюз пристигнаха в Киев с обещание за нови санкции, но не изпълниха желанието на президента Зеленски преговорите за членство да започнат още тази година. Украйна беше похвалена за реформите, които провежда.

„Европейският съюз ще ви подкрепя по всички възможни начини, докато е необходимо. Кремъл не ни плаши и няма да ни плаши, защото ние сме семейство. И второто ми послание -  бъдещето на Украйна е в Европейския съюз“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Среща на върха ЕС-Украйна
Снимка: bTV

В новата финансова помощ е заложен и пакет от 25 милиона за разминиране на страната. Съюзът също така планира да използва замразените руски активи за възстановяването на Украйна.

Президентът отново призова за оръжия.

„Ако доставките на оръжия с голям обсег на действие се осъществяват по-бързо, ние няма да се оттеглим от Бахмут и ще започнем да деокупираме Донбас, който е окупиран от 2014 г. насам“, президентът на Украйна Зеленски.

В същото време производителите в Германия получиха разрешение да изпратят до 88 танка „Леопард 1“ на Киев.