Балканските страни ще работят заедно, за да помагат на Украйна с оръжия и боеприпаси срещу руската агресия. Това заявиха лидерите на държавите от региона на среща в албанската столица Тирана.

На срещата беше приета декларация, в която се призовава цялата международна общност силно да увеличи подкрепата за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също присъства на форума и призова за съвместно производство на боеприпаси, от които Киев се нуждае.

„Виждаме проблеми с доставките, които влияят на ситуацията на бойното поле. Заинтересовани сме да произвеждаме заедно и ще предложим да се проведе специализиран украинско-балкански форум за отбранителната индустрия“, каза Зеленски.

По искане на сръбския президент Александър Вучич обаче от заключителната декларация бяха премахнати текстовете за санкции срещу Русия. Вучич предложи на Украйна още хуманитарна помощ и заяви, че вярва, че само конструктивен диалог и дипломатически решения могат да донесат мир в страната.

Същевременно председателите на парламентите на 19 европейски страни, сред които и Росен Желязков, призоваха американския конгрес да деблокира пакета от 60 милиарда долара финансова и военна помощ за Киев.