Все още над 240 заложници са в плен на терористичната организация „Хамас“. Израел обяви, че започва следващ етап от военната операция.

В Газа отвориха четиричасов коридор, който позволи на цивилни палестинци да се придвижат на Юг, а едно момиче се върна на мястото на фестивала, където преживява ужаса на 7 октомври.

Точно месец по-късно Мая Хаят отново намира сили да отиде до мястото на фестивала, атакуван от „Хамас“.

Когато терористите нахлуват на фестивала Мая е зад бара, заедно с приятел.

„Ето, тук лежах на земята, тук беше барът, тук беше сцената. След известно време убиха Ави, защото плачеше. Беше точно до мен. Започнаха да вървят наоколо и да плячкосват, крадяха каквото можеха. Аз им помагах. Давах на един от терористите всичко каквото намирах и мисля, че това го омилостиви и той ми каза да се махам.  Докато другият се караше с него и искаше да ме убие – избягах“, спомня си Мая.

„Докато лежах под сцената видях, че стрелят по хората, за да са сигурни, че всички са мъртви. Простреляха в главата едно от телата до мен. Покрих лицето си с кръв и притихнах все едно съм мъртва. Чаках така докато дойде армията“, каза тя.

Мая оцелява, но много други са убити, а над 240 души остават в плен на „Хамас“.

С минута мълчание в Израел почетоха паметта на жертвите, а лицата на заложниците изгряха на старата стена в Ерусалим.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху за първи път спомена възможността за т. нар. „тактически паузи“ с хуманитарна цел. Израел ще носи отговорността за сигурността на Ивицата Газа за неопределено време след края на настоящия конфликт, заяви Нетаняху.

Конфликтът ще бъде сред основните теми на разговор на външните министри на страните от Г-7, които се събират в Токио.

Отвъд Океана се проведе поредният протест с искане за примирие в Близкия изток. Демонстрацията в подножието на Статуята на свободата в Ню Йорк беше по идея на най-голямата еврейска антиционистка организация.