Мерките срещу COVID-19, нерешените проблеми около Брекзит и горещите външнополитически отношения на Европа ще са акцентите в започващия този следобед двудневен Европейски съвет. България ще бъде представена от министър-председателя Бойко Борисов. 

Два месеца и половина преди края на преходния период от раздялата с Великобритания никой не знае какво ще се случи от 1 януари догодина. Всички възможности остават отворени, включително и липсата на каквото и да е споразумение за Брекзит. С тази гореща тема ще започне лидерската среща днес.

Ще се следи развитието в позицията на Германия – склонна на по-мек тон в преговорите с Обединеното кралство, и на Франция – с далеч по-безкомпромисна стратегия спрямо Лондон.

Важно е и какъв знак ще даде главният преговарящ от страна на Европа Мишел Барние за желанието на Великобритания за напредък или по-скоро за липсата на такова.

Тази вечер евролидерите ще опитат за постигнат и консенсус относно екологичните амбиции на Европа.
Утре на дневен ред ще са външните отношения на ЕС.

Официално ще става въпрос за Африка. Неофициално обаче в дневния ред са предвидени отново обсъждания за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и на поредните действия на Турция в Средиземно море.