Правителството на Великобритания ще се оттегли от търговските преговори по Брекзит, ако няма ясно споразумение до средата на месеца, съобщава „Блумбърг“, като се позовава на високопоставени източници. Те подчертават, че премиерът Борис Джонсън този път е сериозен в намеренията си.

Властта на Острова настоява условията по сделката да бъдат договорени до 15 октомври. Въпреки това, Европейският съюз отказва да прави отстъпки под натиска на Джонсън, твърди дипломат от ЕС.

Последните два въпроса, които остават спорни между двете страни по време на проговорите, са риболовът в британски води и условията за открита и лоялна конкуренция.

В интервю за Би Би Си британският премиер заяви, че не желае Брекзит без сделка, но и че Великобритания ще приеме с готовност подобен резултат. „Единственото, за което молим нашите приятели, е да ни предложат условия като тези, които вече предложиха на Канада, която, както знаете, е доста далеч оттук“.

Споразумението между Канада и ЕС от 2017 г. премахва повечето мита на вноса от северноамериканската държава и увеличава квотите. Въпреки това остават изискванията за граничен контрол и други регулации.

15 октомври е последната дата, която ще даде достатъчно време на ЕС да ратифицира споразумение, тъй като се нуждае от 11 седмици. В същото време краят на преходния период на 31 декември наближава.