Европейските лидери се събират в италианската столица за 60-годишнината от подписването на Римските договори през 1957 г.

Честванията започват утре сутринта, но още тази вечер евролидерите ще се срещнат на аудиенция при Папа Франциск във Ватикана. Папата вече многократно е заявявал подкрепата си към обединена Европа.

Преди година той повдигна въпроса за „Европа на хуманните ценности, на човешките права, на демокрацията и на свободата”. Идеалите на основоположниците на обединена Европа най-вероятно ще бъдат припомнени от Негово Светейшество на днешната аудиенция.

Около 3000 полицаи са разположени около Капитолийския хълм, където е кметството на Рим. Там ще протекат повечето церемонии. Според организаторите мерките за сигурност са три пъти по-засилени от обикновено.

От няколко дни властите извършват проверки на самоличност и багаж по автомагистралите, гарите и големите летища на Италия.Забранено е носенето на шлемове, шапки и качулки, за да не може да се крият лицата.

От полунощ днес достъпът до историческия център на Рим ще е забранен за пешеходци без разрешително, а основните паметници и археологически обекти в зоната ще останат затворени. Градският транспорт ще бъде отклонен, а някои станции на метрото ще бъдат затворени.

На 25 март в италианската столица са подписани двата Римски договора – с единия се създава Европейската икономическа общност (ЕИО), а с другия – Европейската общност за атомна енергия („Евратом”). Те са подписани от шест страни – Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия.

Днес държавите членки на Европейския съюз са 28. След напускането на Великобритания обаче ще останат – 27 държави, пред които стои предизвикателството за бъдещото развитие на Съюза.

Вижте повече във видеото: