Тихото сръбско градче Гуча се оживи от духова музика и тълпи от туристи по улиците си. Населено от едва 3700 жители и сгушено в полите на хълмовете в Югозападна Сърбия, градчето събра десетки хиляди гости през този уикенд. Тази година 50 оркестъра ще се борят за награда „Златен тромпет”.  

Съборът на тръбачите от Драгачево, както е по-известен този фестивал, носи началото си от 1961 г. В първото издание участват четири оркестъра, а посетителите са едва 2500.

През годините събитието е посетено от над 15 милиона души. Традициите на този вид музика в страната започват от военните духови оркестри.

Освен на музиката гостите се наслаждават и на сръбска бира и скара, а местният деликатес - пикантно зеле с три вида месо, къкри с часове в големи глинени гърнета. 

Снимка: Reuters

Уханието на агнешко и свинско, както и на традиционна сливова ракия, се носи във въздуха заедно с шумната комбинация от духови инструменти.

За да избегнат инциденти от насъбралото се множество, сърбите предприемат засилени мерки за безопасност. Полицията контролира трафика на главните пътища към Гуча и прави редовни проверки за алкохол.