Полемиката в Турция за „естественото” място на жените, която беше започната от президента Реджеп Тайип Ердоган, днес получи нов импулс след изявление на министъра на здравеопазването, който заяви, че майчинството е единствената възможна „кариера” за жените, предаде Франс прес.

В четвъртък по повод новините за първите бебета на 2015 година министър Мехмет Мюезиноглу даде няколко съвета на жените.

„Майките не трябва да се съсредоточават върху друга кариера освен майчинството. Отглеждането на младото поколение трябва да бъде в центъра на техните занимания”, заяви министърът.

Думите му предизвикаха вълна от възмущение в Турция.

Тон за критики даде най-добре продаваният писател в Турция Елиф Шафак, който написа в Twitter: „При всички случаи майчинството не е кариера. Туркинята трябва сама да избере житейския си път (а не политиците отгоре)”.

Депутатката Айлин Назлиака от опозиционната Републиканска народна партия и известна защитничка на правата на жените заяви, че „възхвалата на майчинството” е неискрено. „Те искат да поставят жената във втора класа граждани”, написа тя в социалната мрежа.

Това не е първото подобно изказване на представител на правителството. През юли турският вицепремиер Бюлент Арънч призова жените да избягват „смях на публично място”, за да защитят обществото от морален разпад.

Отговорът на дамите в Турция беше зашеметяващ. Само часове след призива му стотици публикуваха в социалните мрежи свои снимки с широки усмивки на публични места и хаштаг #kahkaha (смях) и #direnkahkaha (съпротива, смях).

През август пък в социалните мрежи буквално полетяха обувки. Новата кампания беше в подкрепа на опозиционна депутатка, която се бори за правата на жените.