COVID-19 носи риск за мъжките репродуктивни способности, показва ново проучване, чиито данни са обобщени от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Според изследването

25% от мъжете, преболедували коронавирусна инфекция, имат отражение върху репродуктивната си система. 

„Отклонения от нормалното състояние може да се отчетат както по време на самото боледуване, така и в периода след възстановяване. Лечението с определени антибиотични препарати, доказано повлиява негативно“, се уточнява в проучването. 

Данните показват, че SARS-CoV вирусите имат въздействие върху хормоналната секреция. „Промяната в нивата на тестостерон, LH, както и адреналин повлияват засягат и потентността при мъжа“, се казва в доклада. 

Отчита се и негативна зависимост между тежестта, с която протича заболяването и отклоненията на хормоналните нива от нормалните им стойности. 

Затова медиците съветват мъжете да се ваксинират срещу заразата: „Анализираните към момента научни данни показват, че прилагането на иРНК  ваксини, не оказва негативно влияние върху параметрите на семенната течност спрямо проведените преди ваксинация изследвания при мъжете“. 

В световен мащаб, специалистите в областта на човешката репродукция, се обединяват около тезата, че боледуването и лечението на COVID-19 при мъже, би могло да има значително по-сериозно въздействие върху способността им за възпроизводство, отколкото ваксинацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!