Споразумение за развод по взаимно съгласие с Обединеното кралство може да се постигне още тази седмица. Това заяви днес ирландският вицепремиер след уикенд, изпълнен с интензивни дискусии между британците и ЕС, предаде Франс прес.

"Споразумение е възможно, и то още този месец. Може би дори тази седмица, но още не сме стигнали дотам", уточни Саймън Ковини. "Що се отнася до Брекзита, колкото по-малко говорим за него сега, толкова по-добре", добави той.

"В момента текат доста подробни технически дискусии и според мен трябва да осигурим необходимото за тях време и пространство", настоя Ковини, цитиран и от БТА.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн също смята, че е възможно да се стигне до споразумение след констатираната промяна в мненията за британската позиция. А първият дипломат на Испания Жозеп Борел заяви, че "се надява" такова споразумение да бъде постигнато.

Главният преговарящ на ЕС за брекзита Мишел Барние заяви вчера пред посланици от страните членки, че остава да се свърши много работа и че преговорите с британския екип ще продължат днес. Той все пак определи като "конструктивни" и "интензивни" дискусиите през уикенда между Лондон и Брюксел.