Спокойно и при висока избирателна активност протича гласуването на турския референдум в Германия.

Там живее най-голямата турска общност зад граница, като около 1,4 млн. турски граждани имат право на вот.

Tурските граждани във федералната република имаха 14 дни, за да гласуват на референдума в Турция.

Дуйгу Карсли е дала своя вот само за няколко секунди.

„Човек има право да говори за политика само когато  е гласувал. Ако човек не е отишъл да гласува по никакъв начин не участва в случващото се”, категорична е тя.

В секциите установяват онлайн дали избирателите са регистрирани за референдума и дали вече не са гласували на друго място, след което получават бюлетина.

„Например миналата неделя чакането беше между 10 минути и половин час, като гласуващите бяха около 10 000 души само за един ден. През седмицата стаите за гласуване са 9 , а в почивните дни - 14”, обясни Гюлтен Айсел, член на избирателна комисия.

Около 70 души през почивните дни са заети с организацията в изборната секция.

Зад изборната секция има огромен паркинг на няколко нива на разположение само на избирателите, а персонал ги упътва. Само на няколко метра са разположени и полицаите.

Анализаторите очакват половината от турските имигранти в Германия да гласуват. Вотът в чужбина формира 5% от всички гласове. А те са решаващи, защото според различни проучвания подкрепата за президентска република в полза на Ердоган движи около 50%.

Запечатаните урни от гласуването в Германия ще бъдат изпратени в началото на седмицата в Анкара, където ще бъдат отворени на 16 април, когато ще гласува и 55-милионна Турция.