През последните дни се появиха нови хипотези за развоя на войната в Украйна. Едно от подозренията е, че Русия ще се опита да отвори нов фронт, този път от територията на Молдова.

В столицата Кишинев населението е прозападно ориентирано и гледа смело към Европа. Въпреки това много хора симпатизират на Русия и са против Молдова да бъде част Евросъюза.

Знаците z, v и георгиевската панделка са забранени. Парламентът гласува солени глоби за всеки, който носи тези символи на 9 май. Санкциите са от 9000 до 18 000 молдовски леи, което е между 800 и  1800 лева.

Лидерът на опозицията обаче, заяви пред „Ройтерс“, че не е съгласен и ще се закичи с оранжево-черна лента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Призовахме хората всеки сам да си прецени. Аз лично ще си сложа лентата, както съм правил предишните години и както ще правя през следващите“, казва лидерът на Социалистическата партия Влад Батринча.

В Молдова живеят около 65 000 души с българско самосъзнание. Според Федор Сабий, който оглавява организацията на българската общност в страната, много от тях се опасяват от предстоящи административни реформи

„Пак се предвижда административна, териториална реформа и ние имаме опасения, че районът може да не бъде съхранен“, казва Сабий.

По думите му официално властите твърдят, че причината е желанието да съкратят администрацията и държавните служители, тъй като са прекалено много.

„Сега е моментът правителството на Молдова да чуе позицията на България. Нека им обясняват, че България ще даде съгласие Молдова да влезе в ЕС, когато решите проблемите на бесарабските българи в Молдова, и конкретно в Тараклийския район“, казва Сабий.

Снимка: btvnovinite.bg

Потомците на българските изселници се опасяват, че ще загубят историята, традициите и езика си.

„Българите, живеещи в Приднестровския регион, там живеят около 20 000,от тях 10 000 живеят в най-голямото българско село Паркани. Имаме и други български села“, казва Сабий.

Ако административната реформа влезе в сила, местните хора с българско самосъзнание се опасяват от асимилация по аналогия с банатските българи.

А сънародниците ни в село Паркани в Приднестровието съобщават, че засега при тях ситуацията е спокойна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!