Румъния работи по програма, с която да задържи украинските бежанци и след края на войната, при тяхно желание. Това заявиха за bTV властите в северната ни съседка.

Две министерства и местните общини в Румъния са ангажирани с приемането, настаняването на бежанците от Украйна. Те се настаняват в общински центрове, откъдето местните граждани ги канят в домовете си.

Наташа Димитраки от украинския град Николаев е майка на четири деца, едно от които със Синдром на Даун. Сама жена в непозната страна, но само три месеца след пристигането си, вече има работа в Букурещ.

„Тъй като имам дете със специални потребности и доброволците видяха, че мога да се справя добре с тези деца и те организираха група, която аз да водя. Ние с още една майка водим група в училище във вече разработена програма, по която ние се занимаваме с децата“, разказа тя пред bTV.

За намирането на работа на бежанците се грижат хора като Алксандро. Той е социален работник в Първи район на Букурещ и отговаря за бежанците в своята зона.

“Ние се научихме да правим нови неща. Да осигурим всичко от което имат нужда, да намираме работа на тези, които искат да останат в Румъния. Това е различно от всичко, което съм правил преди“, заяви той.

„Има две нива на координация - имаме отделът за извънредни ситуации, в които ние реагираме на първоначалната нужда от подкрепа за бежанците. Имаме и шест работни групи към Министерски съвет - социална поддръжка, даването на разрешителни за работа, образование, здравеопазване. тези групи работят за средносрочната и дългосрочната интеграция на бежанците в румънското общество“, обясни ръководителят на департамента за извънредни ситуации Саед Арафат.

В румънското общество има подкрепа и единство в отношението към украинците. Опитите за настройване на хората срещу бежанците чрез пропагандни кампании не са били успешни, заявиха пред bTV представители на румънското правителство. 

Според проучване на румънските власти сред бежанците тук, което вероятно е валидно и за България, бежанците от Украйна, които са останали в Румъния, а не са тръгнали към западни държави имат намерение да се върнат у дома, щом войната приключи.