Съединените щати обвиниха Русия в престъпления срещу човечеството заради действията им в Украйна. Китай пък предложи мирна инициатива за прекратяване на войната, предават специалните пратеници на bTV Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев. 

Интензивен на срещи и на позиции бе днешният ден на форума в Мюнхен. Основната тема остана войната в Украйна и подкрепата за Киев. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова за ускоряване на производството на боеприпаси, от които Киев има нужда, а генералният секретар на НАТО – за оказване на необходимата военна подкрепа.

Дългосрочна подкрепа за Украйна - това послание отправиха западните лидери към Киев. Вашингтон и Лондон заговориха за военни престъпления. 

„В случая с руските действия в Украйна, ние проучихме доказателствата. Познаваме правната норма. Няма съмнение - това са престъпления срещу човечеството“, заяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Китай застана на друга позиция и предложи мирна инициатива.

"Подходът на Китай по украинския въпрос се свежда до едно - да настоява за мир и да насърчава преговорите", заяви първият дипломат на Китай Ван И. 

Украинският външен министър не отхвърли преговори, но с условие:

„Никакви консенсуси, никакви компромиси не са възможни по отношение на териториалната цялост на Украйна, или на която и да е друга нация по света“, заяви Дмитро Кулеба.

На метри от дипломатическите разговори две големи демонстрации се събраха в центъра на Мюнхен. Едната бе в подкрепа на Украйна. Към нея се присъедини и част от делегацията на Киев.

„Не е въпрос за преговорите, а за условията на преговаряне. Ние сега сме готови, ако Русия напусне Украйна - готови сме за преговори. Но ако искат преговори за някакви териториални отстъпки - това не е възможно“, коментира украинският депутат Олекси Гончаренко.

Другият протест бе на пацифисти и противници на НАТО. И двете демонстрации приключиха мирно.

Тази вечер в Мюнхен думата имат критиците на Кремъл – световният шампион по шах Гари Каспаров и Михаил Ходорковски.