Веднъж изтласкан до ръба на изчезване от прекомерен улов, червеният тон преживя впечатляващ скок през последните години. Но може ли да оцелее от атаката на изменението на климата?

3,1 милиона долара. Това е зашеметяващата сума, която суши магнат плати за червен тон на търг в Токио през 2019 г. 278-килограмовата риба тон – същото тегло като мечка гризли – беше най-скъпата риба, продавана някога.

Рибата тон е най-ценното в търговската мрежа семейство риби в целия свят, а червената перка, която обикновено се използва в суши и сашими, е най-скъпата, казва Сара Глейзър, старши директор на екипа за фючърси на океаните в Световния фонд за природата (WWF) САЩ.

Високата ѝ стойност доведе до прекомерен улов, като огромното глобално търсене на суши сериозно изчерпва запасите от червена перка, тласкайки вида на ръба на изчезване през 2010 г.

Но през последните години популациите на червения тон претърпяха невероятен ръст, след като страните въведоха по-устойчиви риболовни квоти и предприеха мерки срещу незаконния риболов.

През 2021 г. Международният съюз за опазване на природата (IUCN) понижи категорията на червения тон в Атлантическия океан и вече той не е застрашен.

 

 

Междувременно тихоокеанската червена перка се възстанови до нови върхове, надхвърляйки международните цели десетилетие по-рано от графика. Южният червен тон остава застрашен, но вече не е „критично застрашен“ в червения списък на IUCN.

„Това е голяма история на успеха. Успяхме да обърнем тази тенденция на прекомерен улов и почти срив на запасите за по-малко от 20 години“, казва Алесандро Бузи, ръководител на проекта за рибарство на WWF, който е специализиран в риболова на риба тон. „Сега сме в ситуация, в която свръхуловът вече не е заплаха.“

 

Но червеният тон сега е изправен пред друго голямо предизвикателство: изменението на климата. Проучванията показват, че червеният тон е силно чувствителен към температурни промени, като малките повишения влияят върху метаболизма, отглеждането и хранителните навици. Учените предупреждават, че тези промени в червения тон могат на свой ред да повлияят на други морски диви животни, както и на рибарските общности.

С размери 1,8-3 м, червеният тон е най-голямата риба тон в света . Те могат да живеят до 40 години и са върхови хищници, които ловуват стада риби, включително херинга и скумрия. Топлокръвните риби са сред най-бързите плувци на планетата. Те мигрират хиляди километри всяка година, за да хвърлят хайвера си и да ловуват. Но тези миграционни модели сега започват да се променят .

Придвижване на север

Тъй като температурите на океана се повишават, червеният тон се премества в по-студени води. Едно скорошно проучване установи, че големият и малък атлантически червен тон се придвижват по-на север, към водите край бреговете на Масачузетс, САЩ, със скорост от 4-10 км годишно.

Ирландски учени откриха, че през 2019 г. шест гигантски атлантически червени перки са се откъснали от установените си миграционни маршрути между Ирландия и Бискайския залив или Средноатлантическия хребет, за да се придвижат по-на север към Исландия. Смята се, че новият маршрут е в отговор на морската гореща вълна.

„Виждаме червен тон да се храни в необичайни зони, например в Северно море, около Скандинавия и Исландия“, казва Бъзи. „Вече виждаме промени в миграционните модели.“

Има и опасения относно въздействието, което повишаващите се температури ще имат върху местата за хвърляне на хайвера, казва Бъзи. През юни и юли атлантическият червен тон се събира в Средиземно море, за да хвърля хайвера си, което помага да морето да е най-важното за риболов на червен тон в света.

Средиземно море също е „гореща точка на климата“. Очаква се до края на века средните температури на океанската повърхност в Средиземно море да се повишат с 1-3 градуса.

 

Повишаването на температурите може да изгони младите червени перки от Средиземно море през следващите 50 години, според проучване на университета в Саутхемптън в Обединеното кралство. Проучването установи, че морските температури над 28C (82F) влияят неблагоприятно върху метаболизма и растежа на младия червен тон.

Температурата в Средиземно море надхвърли този критичен праг през август 2024 г., когато дневната средна повърхностна температура достигна рекордните 28,45C (83,21F) . 

Тъй като температурите на океана се повишават , червеният тон се очаква да премести своите развъдни райони далеч от Средиземно море в по-хладни води, потенциално в Бискайския залив. 

Снимка: Reuters

Притесненията са, че младите риби тон може да попаднат като прилов в установения риболов на хамсия и сардини в Бискайския залив, казва той.

Всичко рефлектира и върху рибарите

Промяната на моделите на миграция също ще засегне рибарските общности, които зависят от улова на риба тон за прехраната си. 

По-малките рибарски общности вече са засегнати от строги мерки, които бяха въведени за предотвратяване на прекомерния улов на червена перка през последните две десетилетия.

В началото на настоящия век „в Италия имаше стотици лодки за улов на червен тон...нямаше правила“, казва той. „Беше възможно да се лови червен тон без ограничения, на всяка възраст, дори преди да е достигнал полова зрялост.“

Това безплатно за всички облагодетелства както големите, така и малките риболовни лодки, но също така доведе до почти срив на запасите от червена перка през 2007 г.

Строгите нови квоти за риболов доведоха до колапса на голяма част от риболовната индустрия на червени перки. Сега само 12 [лодки] имат право да ловят червена перка

Докато популациите на червените перки се възстановиха през последните години, „рискът от изчезване за съжаление никога не е изчезнал“, казва Глейзър.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK