Мъжът спасил дете от удавяне във Великобритания е българин, потвърди с двудневно закъснение външно министерство, позовавайки се на официална информация на британската полиция.

За саможертвата на 32-годишният Пламен Петков съобщи вестник „Сън”.

Инцидентът станал на 26 май на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия. Пламен и негов приятел се разхождали по плажа, когато чули жена да вика за помощ. Детето й било отнесено от течение. Без да се замисли, българинът се хвърлил във водата. След него тръгнали още двама души.

Пламен успява да стигне до детето, подава го невредимо на майката, но водата го отнася и малко след това бил изваден безжизнен на плажа. Въпреки пристигналия медицински екип, той е починал.

Британското издание съобщи тогава, че в продължение на 40 минути спасителите правили изкуствено дишане и сърдечен масаж на удавилия се турист, преди да пристигне медицински хеликоптер. Британската полиция смята, че мъжът не е познавал детето, което е спасил.

Постъпката на Пламен трогна хиляди британци. В съобщение от семейството му, българинът е описан като състрадателен, отзивчив и готов на саможертва за другите.

bTV се свърза с близките на Пламен, но те все още са в шок от огромната загуба, призовават властите да вземат спешни мерки за обезопасяването на плажа и благодарят за стотиците съболезнователни съобщения за трагичната съдба на един истински герой.

МВнР изказва своите съболезнования на семейството на Петков. Българското посолство в Лондон оказва пълно съдействие на близките му.