Турист, за който се предполага, че е български гражданин, жертва живота си, за да спаси четиригодишно дете, отнесено в морето на надуваема лодка. Мъжът се хвърлил във водата, хванал детето и успял да го подаде на притеклите се към него хора, но бил завлечен от силно течение само на няколко метра от брега, съобщава британският вестник „Сън”.

Ужасени, останалите посетители на плажа в Уест Уитъринг, Западен Съсекс, наблюдавали как спасителите в крайна сметка успели да извадят мъжа от водата, но не и да спасят живота му.

„Герой... истинска саможертва,” коментира един от свидетелите на трагичния инцидент. „Възхищавам се на постъпката му”.

По думите на друг очевидец нашенецът се хвърлил да спаси детето в неохраняема зона със силно подводно течение. В продължение на 40 минути спасителите правили изкуствено дишане и сърдечен масаж на удавилия се турист преди да пристигне медицински хеликоптер. Според Ричард Пайк мъжът бил 32-годишен българин и бил с приятелка на плажа. Самоличността му не е известна, но вестник "Дейли мейл" пише, че е от град Сътън, в Съри.

Според британския таблоид морето край Уест Уитъринг, където се е удавил героят, е известно със силните поводни течения. Британската полиция смята, че мъжът не е познавал детето, което е спасил. Майката е в шок от случилото се.

Според някои свидетели било спасено още едно дете, но тази информация не е потвърдена. Инцидентът станал малко след обяд в неделя, когато плажът бил пълен с хора. В последните дни британците се радват на необичайно топло за Острова време.

„Странно, че не са написали името на този герой. Ако беше престъпник щяха да го напишат,” пише в един от коментарите под статията. „Този българин заслужава възхищение за това, което е направил. Миналата година бях в България и бях изумен, че българите са много по-склонни да се притекат на помощ от нас.”

„Спомнете си за това, когато се оплаквате от имигрантите – сред тях има хора, които биха дали живота си, за да спасят вашето дете,” коментира друг читател на „Сън”.