11 членове на екипажа на потъващ товарен кораб бяха спасени при специална акция край бреговете на Хонконг в неделя, след като районът беше ударен от тропическата буря „Пакхар.

Вчера рано сутринта координационният център за морско спасяване на Хонконг е подал сигнал до държавната въздушна служба за бедстващи на 64 морски мили от брега моряци, пише в. „Чайна дейли“.

Към мястото е изпратен хеликоптер „Супер пума L2“, чийто екипаж е успял да спаси всички в рамките на половин час. По време на акцията корабът вече е бил потънал наполовина.

Само един от спасените е имал наранявания по краката, всички други са в добро състояние. Те разказват, че заради ниските облаци и вълните видимостта е била намалена до едва 500 м.

Вижте операцията:

Тропическата буря „Пакхар“ удари специалния китайски административен район в неделя с ураганни ветрове и интензивни тропически дъждове.

При преминаването ѝ през Хонконг и Макао бяха ранени 62-ма души.

Бурята доведе до отмяната на 206 полета, 471 полета бяха отложени, а 44 бяха отклонени, съобщава хонконгското летище. Анулиране на полети и значителни закъснения се очакват до понеделник.

Всички фериботни услуги в Хонконг също бяха отменени. Днес „Пакхар“ достигна и крайбрежните райони на южната китайска провинция Гуандун, като донесе проливни дъждове и вятър, чиито пориви достигат близо 120 км/ч. Движението по скоростните магистрали е спряно, затворени са правителствените учреждения, училищата и местата, където се събират много хора, съобщава агенция Синхуа.

Основната сила на стихията се стовари върху крайбрежната зона между градовете Яндзян и Шънджън. Поради бурята властите на островната провинция Хайнан бяха принудени временно да прекратят морските и жп превози от и към континента, а над 24 хил. рибарски кораби се прибраха в пристанищата.

Очаква се през следващите дни бурята да продължи да се движи навътре в континента, като постепенно ще отслабва. Проливни дъждове се очакват в провинции Гуандун, Хайнан, Фудзиен и Гуанси-джуанския автономен регион.

„Пакхар“ е 14-ата тропическа буря за този сезон. Тя е кръстена на риба, която живее в долното течение на река Меконг. Стихията достигна региона, докато екипите за спешна помощ и разчистване все още отстраняваха последствията от преминаването на тайфуна „Хато“ преди няколко дни.