Държавата засега не може да купи зърно за продоволствени цели. Причината е, че държавното дружество, посочено за изпълнение на поръчката, отказва. От министерството на земеделието видяха в това саботаж.

По думите на министър Иван Иванов ден преди да излезе постановлението на Министерския съвет и започне дейността  - дружеството е пуснало писмо до принципала, с което моли друга институция да се заеме със сделката.

От „Сортови семена Елит“ отговориха за bTV, че мотивите за отказа са, че дружеството е твърде малко и няма как да контролира техническите и финансовите параметри на такава поръчка.

„Настоящото ръководство на "Сортови семена Елит" още веднъж дебело ще подчертая, че  назначено от правителството на ГЕРБ. Преди да вземат подобно решение можеше да дойдат тук и да разговарят с министъра“, заяви земеделският министър Иван Иванов.

„Ние още в началото като политическа партия опозиция казахме, че сме против обявената процедура по този начин на влизане на пазара, по простата причина, че купувач на стока и суровина за над 1 милиард лева, е държавна фирма без всякакъв актив и капацитет, административен“, заяви бившият земеделски министър Десислава Танева от ГЕРБ.