Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент призова днес изпълнителният директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг да бъде изслушан следващата седмица в Страсбург на заседание на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Групата призовава също за извънредно обсъждане на въпроса със злоупотребата с лични данни на потребителите на „Фейсбук“ на пленарната сесия на ЕП.

Изключително важно е европейските граждани да разберат как данните им биват използвани, се посочва в изявление на групата. Допълва се, че Зукърбърг трябва да обясни точно какво се е случило, как това засяга европейците и какво е направено подобни злоупотреби да не се повтарят.

С писмо до Европейската комисия „Фейсбук“ миналата седмица потвърди, че до 2,7 млн. потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни покрай случая с „Кембридж аналитика“. ЕК определи случая като неприемлива злоупотреба. Защитата на личните данни е европейска ценност, която не подлежи на преговори, коментира еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел.

ЕК припомни, че от 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до 4% от техния световен годишен оборот.

От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.

Снощи Зукърбърг бе разпитан на петчасово общо заседание на комисиите по търговските и по правните въпроси към Сената на САЩ. Той твърди, че „Фейсбук“ събира два вида данни за потребителите – информация, която те сами са избрали да предоставят, както и за техните изразени предпочитания онлайн. По неговите думи „Фейсбук“ не предоставя тези данни на друг, а ги използва самостоятелно, за да насочва по-правилно рекламата, от която се издържа.

Използвани са материали на БТА