Сняг валя тази нощ на много места в страната. Лошо е времето в цяла Европа - силни снеговалежи парализираха живота на Балканите и в Западна Европа.

Стотици шофьори попаднаха в задръствания в централна Австрия. Много собственици на автомобили бяха сменили зимните си гуми с летни заради необичайно топлото време през март и сега станаха заложници на снежната стихия. Пътните служби изкараха всички налични сили за разчистване на пътищата.

Сняг предизвика хаос и задръствания в централна и западна Унгария. На места имаше прекъсвания на тока. Снежни бури блокираха множество хора в планински курорти в Румъния по великденските празници. 

У нас сняг падна в София, Перник, Драгоман, Велико Търново, Габрово, Разград и в планинските райони също.

 

Причината за студеното време в България е циклон, който преминава през нашата страна и студен въздух, който нахлува от северозапад. Циклонът обаче се изнася на изток.

В следващите часове в Западна България облачността ще намалее. Възможно е да превали, но краткотрайно. В Източна България валежите продължават.

И утре ще вали дъжд, по високите полета и планинските райони – сняг, но вече не толкова интензивно. Въпреки това ще остане студено и ветровито. В нощта срещу събота вече навсякъде ще се изясни и времето ще се стабилизира.

Затоплянето ще започне от неделя, обещават синоптиците.