Публикация на официалната страница на американския президент Доналд Тръмп стана причина за ожесточени коментари в социалните мрежи. Причината – организаторите на кампанията са използвали снимка от Украйна, за която твърдят, че илюстрира насилието в Съединените щати.

Рекламата представлява колаж, на който от едната страна виждаме Тръмп да разговаря с полицейски служители в спокойна обстановка, а от другата – необичайна сцена, за която се твърди че показва насилие.

Снимка: Facebook / Donald Trump

На снимката ясно се вижда, че полицаят на земята има нашивка на едното си рамо, на която е изобразен коптски кръст – характерен символ за страните с православно християнство.

От Би Би Си успяват да открият оригиналния кадър, който се оказва, че е заснет на продемократичен протест в Украйна през 2014 г. Кадърът е на Мстислав Чернов, а на него се вижда член на т.нар. „Вътрешни сили на Украйна“ – секция на националната армия, която вече не съществува.

Фотографията присъства и на официалната Уикипедия страница за Украинската революция от 2014 г. и илюстрира събитията от февруари на тази година, когато имало сблъсъци между протестиращи и полиция.

От администрацията на Доналд Тръмп не са коментирали защо използват тази снимка все едно е от Съединените щати. Би Би Си са се свързали с „Фейсбук“, които заявиха, че няма да предприемат действия срещу публикацията на страницата на Тръмп.

Официалната страница на американския президент е следвана от над 30 млн. души. Според изчисленията на „Фейсбук“ снимката е достигнала предимно до хора от Флорида и Тексас на възраст над 55 години.