Първо по рода си проучване, базирано на предварителни данни и публикувано в „Лансет“, сочи, че комбинирането на две различни COVID ваксини води до по-чести странични ефекти, пише Би Би Си.

Данните идват от по-мащабното проучване „Ком-Ков“ за комбиниране на различни препарати, което стартира във Великобритания през февруари. До момента в експеримента на Оксфордския университет са се включили 830 доброволци на възраст над 50 години. Пълните резултати се очакват през юни.

Един на всеки 10 доброволци с две дози от препарата на „АстраЗенека“ съобщава за втрисане, но при комбиниране на дозите – една „АстраЗенека“ и една „Пфайзер“ – процентът скача до 34.

Същите данни важат и за симптоми като втрисане, умора, главоболие, гадене и болки в мускулите.

„Едно от нещата, които ни казват тези данни, е, че не е добре да се ваксинира цяло отделение медицински сестри в един ден, например“, коментира шефът на проучването проф. Матю Снейп.

През април в проучването бяха включени допълнителни 1050 доброволци, които ще тестват комбинации на „Модерна“ и „Новавакс“, както и допълнителни вариации при „АстраЗенека“ и „Пфайзер“.