Властите у нас излязоха с конкретни препоръки за употребата на ваксината на „АстраЗенека“, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози.

Към момента самата агенция не препоръчва възрастови ограничения, единствено обръща внимание, че повечето от докладваните случаи са на жени под 60-годишна възраст.

Различните държави обаче започнаха въвеждането на различни ограничения.

У нас се взе решение тази ваксина да не се прилага на жени под 60-годишна възраст, които имат повишен риск от тромбози и анамнеза за тромбоцитопения.

Позволява се обаче на всички с първа доза, които не са получили сериозни нежелани реакции, да си поставят и втората доза от същата ваксина.

Ако не искат втората им доза да е с „АстраЗенека“, ще могат да си поставят „Пфайзер“. Тук обаче трябва да се има предвид, че няма данни от приключили проучвания за ефекта от такова комбиниране на различни ваксини.

Такива проучвания има във Великобритания, но е рано за данни от тях.

Симеон Андреев е сред хората у нас, които са с първа доза от ваксината на „АстраЗенека“. Втората му предстои в края на април.

„Не съм мислил много с каква ваксина ще се ваксинирам, просто имах желание да се ваксинирам. И честно да ви кажа, в началото на годината – януари, февруари, имаше доста негативни мнения за иРНК ваксините и всъщност тогава мислех, че „АстраЗенека“ е по-безопасният избор. Не знам как се промениха така нещата и стана така, че всъщност тотално се обърна картината“, казва той.

Европейската агенция по лекарствата обяви, че е възможна връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и необичайни тромбози в комбинация с ниски нива на тромбоцитите.

Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250 хиляди души във Великобритания и 1 на 100 000 за Европейския съюз.

„Въпреки че минаха два месеца, откакто се ваксинирах и нямам никакви странични ефекти, съм притеснен предполагам като всички останали“, казва Симеон.

Той ще изчака още малко, за да излязат данни, но е категоричен, че няма да си сложи друг тип ваксина като втора доза.

„Категорично не бих го направил, защото това не е изследвано достатъчно. Изследването в Англия е от скоро, нямам идея дали резултатът няма да е по-лош“, казва той.

През февруари започна проучването във Великобритания за ефекта от комбинирането на различни ваксини срещу COVID-19 като първа и втора доза. Първоначално изследователите започнаха проучване на комбинацията между „АстраЗенека“ и „Пфайзер“, а преди дни съобщиха, че в комбинациите добавят и ваксината на „Модерна“ и тази на „Новавакс“, която все още не е одобрена.

„Това е един безпрецедентен случай, каквато е и цялата обстановка през последната година. Теоретично погледнато досега нямаме такава практика за смесване на различни ваксини в процеса на получаване на траен дългосрочен имунитет към един патоген“, обяснява проф. д-р Елисавета Наумова от Експертния съвет по имунология.

Проучванията ще продължат около година, през която периодично участниците ще бъдат проследявани какъв имунитет изграждат. Ще се проучат и нежеланите реакции при комбинирането на различните ваксини и как те варират спрямо класическия подход, при който двете дози са от една и съща ваксина.

„Ние просто очакваме тези първични резултати, които могат да осветлят въпроса може или не може да се прилага хибридна организация. Световната здравна организация към момента препоръчва да не се комбинират два различни модела на ваксини с оглед на това, че липсват данни, а не че е доказан вреден ефект и реакции от тяхното комбиниране“, обяснява д-р Трифон Вълков от Катедрата по инфекциозни болести в МУ – София.

У нас с решение от вчера - на всички хора с първа доза на „АстраЗенека“, които не са получили сериозни нежелани реакции, се позволява поставянето на втора от същата ваксина.

За хората, които са получили първа доза и не желаят втората да е от същата ваксина, все пак се разрешава комбиниране с друга - тази на „Пфайзер“, но не по-рано от 84 дни след първата доза. Тогава имунизацията ще се смята за приключена, съответно хората ще получат ваксинационния сертификат.

„Страховете, според повечето автори, специално за хора, които са получили първа игла от ваксината на „АстраЗенека“, са необосновани. Няма доказателства за наличието на подобни ефекти след поставянето на втората игла. И най-голям опит в тази насока това имат англичаните, те имат най-много хора с втора игла с „АстраЗенека“, обяснява Трифон Вълков.

А пък Симеон, за който ви разказахме в началото, определя ваксините като „по-малкото зло“.

„Имам прекалено много познати, които са преболедували вируса и имат проблеми в последствие, т.е. според мен статистически погледнато това е по-малкото зло“, казва той.

До дни се очаква и актуализирано становище на Европейската агенция по лекарствата за употребата на ваксината на „АстраЗенека“. Паралелно тече оценка на случаите на необичайни тромбози и след ваксинация с продукта на „Янсен“, чиято употреба е на пауза точно в момента, в който първите количества тръгваха за Европейския съюз.

Ако обмисляте да комбинирате първата си доза на „АстраЗенека“ с втора на „Пфайзер,“ може да намерите още информация на сайта ни, където сме публикували любопитна статия на „Ню Йорк таймс“ по темата. 

Иначе властите у нас обявиха и още нещо важно относно ваксинацията - хората, които са преболедували COVID-19, могат да се ваксинират три месеца след това, а тези, които са се заразили след първата доза, ще могат да поставят втората шест месеца по-късно.

Властите у нас разрешиха поставянето на „Пфайзер“ като втора доза след „АстраЗенека.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!