Разраства се скандалът около смъртта на журналиста Джамал Хашоги. Темата се очаква да бъде водеща на заседанието на Европейския парламент в Страсбург днес.

В същото време годеницата на убития в саудитското консулство в Истанбул журналист е получила денонощна охрана. Предпазната мярка е поискана от самата Хатидже Дженгиз, защото животът й също бил под заплаха.

Броени дни преди да бъде убит Джамал Хашоги закупил жилище в Истанбул. Там той бил точно преди да отиде в саудитското консулство и да бъде убит.

На този фон не спират световните реакции по случая.

Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп вчера са разговаряли по телефона за смъртта на Хашоги, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и ДПА.

„Ердоган и Тръмп се съгласиха, че обстоятелствата около смъртта на Хашоги трябва да бъдат изцяло изяснени”, посочи Анадолската агенция.  

Председателят на германската Социалдемократическа партия Андреа Налес пък призова правителството на страната да преразгледа отношенията си със Саудитска Арабия във връзка с подозрителните обстоятелства около убийството.