Смъртоносните горещи вълни ще зачестят по-специално в тропиците дори ако покачването на глобалните температури бъде ограничено до 2 градуса Целзий, каквато е поставената от Парижкото споразумение за климата цел, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

"Констатирахме, че погледнато в световен мащаб, смъртоносните горещи вълни са все по-чести - заяви ръководителката на изследването Камило Мора от университета в Хавай. - Дори ако постигнем по-добри резултати в сравнение с поставената от Парижкото споразумение за климата цел, около половината от населението на планетата ще бъде изложено на смъртоносни горещи вълни до 2100 г."

Понастоящем около 30% от хората са изложени на потенциално смъртоносни горещи вълни в даден момент от годината. Ако парниковите емисии продължат да нарастват със сегашните темпове, ¾ от човечеството поне веднъж годишно ще се окаже в същата ситуация до края на 21-ви век.

Във всички случаи тропиците ще са особено засегнати от смъртоносни горещи вълни, при които високи температури са комбинирани с голяма влажност.

"Когато е много горещо и влажно, човешкият организъм не може да се освободи от излишната топлина", поясни Мора.

Ако увеличаването на парниковите емисии продължи със същите темпове, това ще доведе до средно покачване на температурите с 3,7 градуса Целзий и в Индонезия, Филипините, северната част на Бразилия, Венецуела, Шри Ланка, южната част на Индия, Нигерия и по-голямата част от Западна Африка ще има смъртоносни горещи вълни повече от 300 дни годишно до 2100 г. При повишаване на глобалните температури с 2 градуса Целзий засегнатите райони ще са по-малко, но градове като Джакарта, Лагос, Каракас и Манила ще са преминали прага на "леталната горещина" 6 месеца годишно до 2100 г.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.