Съд в Бангладеш осъди 16 души на смърт заради убийството на 19-годишна студентка, изгорена жива. Зверството срещу Нусрат Рафи от април предизвика възмущение в цялата страна, пише БГНЕС.

Нусрат била залята с керосин и запалена, след като отказала да оттегли жалба за сексуален тормоз срещу главния учител в семинарията, в която учи. Тя била примамена на покрива на школото, където нападателите ѝ я пристиснали да оттегли жалбата, подадена в полицията.

След като момичето отказало, била завързана и подпалена. След получени 80% изгаряния, Нусрат издъхва 5 дни по-късно в болницата. Смъртта ѝ получи широк обществен отзвук. Бяха организирани няколко протеста в столицата на 165-милионната страна – Дака.

Освен това подчерта и растящия брой на случаи на сексуален тормоз в южноазиатската държава. Демонстрациите искаха наказание за убийците, което да послужи за пример.

„Присъдата доказва, че на никой няма да му се размине за убийство в Бангладеш. Имаме върховенство на закона”, подчерта прокурорът Хафез Ахмед. Премиерът Шейх Хасина обеща да преследва всички замесени.

Снимка: Reuters

На кадри се вижда как шефът на местното полицейско управление приема сигнала на Нусрат за упражнен тормоз, но го отхвърля като „нищо особено”. В същото време полицията заявила, че един от първоначално арестуваните 18 души е обвинил учителя в семинарията за поръчка на нападението.

Учителят „им казал да окажат натиск върху Рафи да оттегли жалбата или да я убият, ако тя откаже”, каза пред АФП началника на полицията Мохамед Икбал, който ръководи разследването. Икбал поясни, че някои от извършителите са съученици на Нусрат, а планът бил нейната смърт да се представи като самоубийство.

Снимка: Reuters

Активисти твърдят, че убийството показва култура на безнаказаност, свързана със сексуални престъпления срещу жени и деца, и за фактът, че тези, които съобщават за тормоз, често търпят саморазправа.

След убийството Бангладеш нареди на около 27 000 училища да създадат комисии за предотвратяване на сексуално насилие.