Йеменските бунтовници хути, които през 2021 г. САЩ включи в черния списък на терористичните групировки, отново се намесиха във войната на Израел с „Хамас“, въпреки че тяхното седалище се намира в Сана – на повече от 1600 км.

Те обявиха, че са изстреляли дронове и ракети срещу Израел. Хутите са част от „Оста на съпротивата“ срещу еврейската държава и застават в подкрепа на палестинците, съобщават световните медии.

Ракети и дронове към Израел: Ще има още подобни атаки

Военният говорител на хутите Яхия Сари каза в телевизионно изявление, че групировката е изстреляла "голям брой" балистични ракети и дронове към Израел и ще има още подобни атаки, "за да помогнат на палестинците да победят", коментира Ройтерс.

Неговото изявление потвърждава разширяващия се обхват на конфликта в Близкия изток. Това води до опасения в най-големия износител на петрол в света Саудитска Арабия и засилва страховете от въвличане на все повече участници, докато Израел се стреми да унищожи „Хамас“ в Ивицата Газа.

Сари посочва, че това е третата атака на хутите срещу Израел от началото на конфликта. Те стоят зад атака с дрон на 28 октомври, която доведе до взривове в Египет, а на 19 октомври военноморските сили на САЩ прихванаха три крилати ракети, изстреляни от групировката.

Израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби заявява, че атаките на хутите са нетърпими, но отказва да коментира какъв ще бъде отговорът на Израел.

Снимка: Ройтерс

Помощ за хутите от Иран - обучения, оръжия, пари

Лозунгът на хутите е „Смърт за Америка, смърт за Израел, проклятие за евреите и победа на исляма“. Като част от „Оста на съпротивата“, която обединява „Хамас“ и „Хизбула“, те се противопоставят на Израел и Съединените щати.

Междувременно, подкрепяни от Иран, иракски милиции стрелят по американските сили в Ирак и Сирия, докато ливанската „Хизбула“ разменя огън с израелските сили на ливанско-израелската граница.

Хутите демонстрираха вече своите способности за ракети и дронове по време на войната в Йемен при атаки срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от Саудитска Арабия коалиция обвинява Иран, че въоръжава, обучава и финансира групировката. Тя обаче отрича получаването на такива помощи и твърди, че разработва свои собствени оръжия.

Съединените щати разположиха самолетоносачи като възпиращ фактор за предотвратяване на разпространението на конфликта в Газа. Иран също заяви, че не желае разрастването на войната.

Снимка: Ройтерс

"Никоя страна няма да бъде застрахована от това, което може да се случи“

Но иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян във вторник посочи, че съюзниците на Техеран могат да предприемат допълнителни действия.

„Групите на съпротивата няма да мълчат пред лицето на престъпленията на ционисткия режим и пълната подкрепа на Америка. Те няма да чакат, ако ситуацията излезе извън контрол. Никоя страна няма да бъде застрахована от това, което може да се случи“, каза той на среща с емира на Катар, посочват иранските медии.

"Кръгът на конфликта" в региона се разширява

Говорителят на хутите Сари обвини Израел за нестабилността в Близкия изток. Той посочва, че "кръгът на конфликта" в региона се разширява от "продължаващи престъпления" на евреите и хутите ще продължат да организират атаки, "докато израелската агресия спре".

Ракетите и безпилотните самолети на хутите са били свалени по време на последните военни действия, Моханад Хаге Али от Близкоизточния център „Карнеги“ посочва, че засега атаките им са „повече изпращане на съобщения, отколкото реална военна заплаха“.

„Риск за Израел ще има, ако има цялостно сражение, с множество изстрелвания на ракети от всички посоки, които биха могли да преодолеят въздушната отбрана“, коментира той.

Саудитските притеснения

Йемен се радва на повече от година „относително спокойствие“ на фона на мирния натиск, воден от ООН. Саудитска Арабия води преговори с хутите в опит да излязат от войната, докато Рияд се фокусира върху икономическите приоритети.

Но атаките с ракети и дронове срещу Израел на хутите увеличиват рисковете от конфликт за Саудитска Арабия.

Най-прекият път на полета за всеки дрон или ракета, изстреляна от Йемен, минава над западна Саудитска Арабия близо до Червено море, преди да прелети над Йордания и в Израел.

Снимка: Ройтерс

„Мисля, че проблемът е, че тази война има потенциала да постави Саудитска Арабия в позиция, в която се смята, че заема страна между САЩ и Израел, и Иран. Саудитска Арабия иска да избегне това“, коментира саудитският анализатор Азиз Алгашиан.

Саудитска Арабия и Иран - съответно водещите сунитски арабски и шиитски сили в региона, се споразумяха по-рано тази година да възстановят дипломатическите връзки след годините на напрежение, което подхранваше конфликтите в Близкия изток.

През 2019 г. хутите поеха отговорност за нападение, което временно намали повече от половината добив на саудитския петрол. Съединените щати заявиха, че Иран стои зад нападението, което Техеран отрече.

Кои са хутите?

Хутите са шиитска секта, която контролира столицата Сана и по-голямата част от северните и западни части на Йемен. Официалното име на групировката е "Ансар Аллах". Тя е в конфликт с подкрепяното от Саудитска Арабия правителство, както и със сепаратистите от южната част на страната.

Йемен е най-бедната страна на Арабския полуостров и е в гражданска война от 2015 г. Досега в конфликта са загинали над 100 000 души, инфраструктурата е разрушена, а страната е в хуманитарна криза.