Здравните служби в САЩ твърдят, че капки за очи може да са причинили смъртта на един човек и да са навредили тежко на няколко други заради заразяване с устойчиви на лекарства бактерии.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са установили 68 пациенти в 16 щата с рядък щам на Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa), пише Би Би Си. Щамът никога не е бил откриван в САЩ преди последното огнище на болестта.

Освен един смъртен случай осем пациенти са претърпели загуба на зрението, а на четирима са отстранени хирургически очите. Според CDC повечето от пациентите, диагностицирани с инфекцията, са съобщили, че са използвали капки за очи и изкуствени сълзи.

Първоначално са идентифицирани 10 различни марки, които вероятно са свързани с епидемията. Капките за очи, които се произвеждат в Индия и се внасят в САЩ под две марки, впоследствие са изтеглени от рафтовете през януари и февруари.

През януари CDC предупреди хората да спрат да използват изкуствените сълзи EzriCare и изкуствените сълзи на Delsam Pharma. През следващия месец компанията, която е собственик на марките - Global Pharma, обяви доброволно изтегляне след официална препоръка от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Снимка: iStock

При тестването на отворените шишенца, взети от пациенти, е установено, че те съдържат бактерията. Неотворените в момента се изследват, за да се установи дали заразяването е станало по време на производствения процес.

Миналата седмица жена от Флорида съди фармацевтичната компания, твърдейки, че инфекция, която е получила след употребата на техния продукт, е принудила лекарите да отстранят едното ѝ око. Адвокатът на жената обвини за замърсяването липсата на консерванти в капките за очи.

"Вероятно има много повече хора, които са претърпели инфекции, които не знаят за това", заяви адвокатът пред NBC News.

Представител на EzriCare заяви, че досегашните тестове не са установили категорична връзка между епидемията и техните продукти.

"Доколкото е възможно, ние се свързваме с клиентите, за да ги посъветваме да не продължават да използват продукта. Също така незабавно се свързахме с Центровете за контрол и превенция на заболяванията и с Агенцията за контрол на храните и лекарствата и изразихме готовността си да сътрудничим на всички техни искания към нас", казва представителят.

Здравните власти съветват всеки, който е използвал изтеглените продукти и сега изпитва симптоми, да се свърже с лекар. Симптомите включват жълт, зелен или бистър секрет от окото, дискомфорт или болка, зачервяване, замъглено зрение и повишена чувствителност към светлина.

По данните на фирма за пазарни проучвания през 2020 г. капки за очи и продукти за промиване на очи са били използвани приблизително от 117 милиона американци.