Стотици работещи в държавния сектор в Кипър спряха работа в петък в знак на протест срещу плановете на правителството за приватизация на компаниите, в които работят, предаде „Ройтерс”.

Това е първият голям масов протест срещу условията на международната спасителна програма за Кипър, подписана преди близо година.

Персоналът на кипърския телеком и на кипърската пристанищна администрация обяви 24-часова стачка, а работещите в електрическата компания обявиха 12-часово спиране на работа от 7:00 часа сутринта. Може да се очакват временни прекъсвания на електроснабдяването.

Правителството на Кипър одобри преди ден пътна карта за приватизация на трите корпорации. Съгласно условията на спасителното споразумение, подписано с ЕС и Международния валутен фонд, Кипър трябва да събере 1,4 млрд. евро от приватизация до 2018 г.

„Кипър не може да бъде принуждаван да продава на безценица своите авоари във времена на рецесия", каза Андреас Паноркос, представител на работещите в електрическата компания.

„Ройтерс” отбелязва, че подобен протест е рядкост за Кипър, който не бе обхванат от социални вълнения в отговор на условията на спасителния заем, които бяха сурови, дори за стандартите на еврозоната.

В замяна на 10 млрд. евро финансова помощ, която извади Кипър от банкрут, страната трябваше да закрие голяма губеща банка и да използва незастрахованите депозити над 100 000 евро, за да спаси друга.

Финансовият министър Харис Георгиадис каза, че стачката рискува да подкопае добрата репутация на Кипър пред кредиторите, защото се е ангажирал да се справи с икономическите проблеми, които стоят пред него.

Кипър получи похвали за своето икономическо оздравяване във вторник, когато преглед на изпълнението на договорената с кредиторите програма показа преизпълнение на целите.

Приемането на плана за приватизация от парламента е необходимо, за да може Кипър да получи следващия транш от 236 милиона евро от спасителната помощ. Предвидено е планът да бъде обсъден в парламента следващата седмица.

„Ние трябва да направим тази стъпка, не само за да изпълним задълженията към кредиторите, но също - за да привлечем инвестиции", заяви финансовият министър пред държавното радио. Той увери, че правата на работниците няма да бъдат засегнати.