Случаят със задържането на кораба на датската компания "Мерск" в Персийския залив от ирански военни кораби е чисто финансов, заяви вчера Хамид Реза Джаханиан, шеф на иранската фирма, подала съдебен иск, предаде Франс прес, като цитира иранската агенция Фарс.

"За съжаление някои се опитват да експлоатират политически този случай, но действителността се свежда само до щетите, които понесохме заради "Мерск", каза Джаханян в първото си изявление от началото на аферата. През последните дни редица ирански представители заявиха, че случаят е чисто търговски, припомня АФП.

Иран във вторник задържа близо до Ормузкия проток кораба "Мерск Тигрис". Датската компания настоява Иран да освободи 24-членния екипаж. "Мерск Тигрис" беше близо до Ормузкия проток и поиска помощ от американски самолетоносач.

Американска лодка и изтребители се насочиха към кораба, но нашият военноморски флот успя да го насочи към пристанище Бандар Абас, заяви Джаханиан, който управлява компанията "Парс Талайех Ойл Продъкшънс", като добави, че корабът се намирал в ирански води, когато бил спрян.

Той потвърди, че съдебният спор между неговата фирма и "Мерск" датира от началото на века и се отнася до контейнери, изпратени за пристанище Джебел Али в Обединените арабски емирства, които така и не били доставени на клиента, и оцени щетите, понесени от неговата фирма, на около 10 милиона долара.

Контейнерите не били потърсени от получателя, нито от когото и да било друг, и след 90 дни, в съответствие със закона, товарът бил унищожен, обяснява "Мерск". Джаханиан поиска Мерск да плати понесените от неговата фипрма щети.

"Ако "Мерск" ни плати това, което искаме от тях, корабът ще бъде освободен, ако не - имуществото и самият кораб ще бъдат продадени на търг, заяви Дхажаниан, като подчерта, че фирмата му е частна, и уточни, че тя изнася рафинирани петролни продукти за арабските страни от Залива и за азиатски страни.

  • Задържаният от Иран кораб е освободен
  • Задържаният от Иран кораб ще бъде пуснат срещу 3,6 млн. долара
  • Задържаният в Иран кораб ще отплава след изплащане на дълга
  • Българинът на задържания в Иран кораб е капитанът
  • Само един българин е задържан в Иран, той е капитанът на кораба
  • Българи, задържани в Иран – информацията към момента
  • МВнР няма информация за българи на борда на задържания в Иран кораб
  • Как изглежда корабът "Тигрис", задържан от Иран
  • Чака се официална информация за задържаните в Иран българи
  • Българи на борда на кораб са пленени от Иран в Персийския залив