В словенския морски град Копер започна да се тества 5G технологията, като част от по-голям европейски проект, финансиран от Европейската комисия.

„Телеком Словения“ вече е инсталирал техническото оборудване на пристанището в града, а самата проверка на мрежата се планира да продължи до края на лятото.

На много места в Словения подобни тестове на 5G технологията продължават отдавна. Смята се, че тя ще доведе до истинска техническа революция в комуникациите.

Преди седмица „Телеком Словения“ обяви съвместен проект с „Искрател“ за изграждането на 5G завод в Кран. От ръководството на компанията обявиха, че работят с Институтът за нейонизирана радиация, за да бъдат осъществени измервания на електромагнитния радиационен фон в 5G станция на „Искрател“.

Целта на изследването е да се отговори на обществените страхове за страничните ефекти на новата технология. От Института за нейонизирана радиация съобщават, че досегашните резултати показват „стойности далеч под тези на регулациите, приети от ЕС за електромагнитната радиация“.

Преди няколко седмици Съветът за национална сигурност на Словения проведе редовно заседание относно 5G технологията и нейната безопасност по отношение на киберсигурността и как скоростта й ще се отрази на потока информация.