Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви, че подава оставка.

Калиняк, който е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия „Смер”, отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция – партията „Мост-Хид” – на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

„Важно е да бъде запазена стабилността, затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър”, обяви той на пресконференция.

Калиняк изрази увереност, че този негов акт „ще допринесе за стабилизирането на ситуацията в Словакия”. „Моята главна цел е да бъде разкрито двойното убийство. Трябва да знаем защо и кой (го е извършил)”, каза Калиняк.

Коалиционното правителство в Словакия може да оцелее след оставката на вътрешния министър, отбелязва Франс прес.

Очаква се днес партия „Мост-Хид”, която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в коалицията. По-рано тя постави като условие за това оставката на Калиняк.

В петък 50 хил. души се събраха в столицата Братислава на най-голямата демонстрация в Словакия след падането на комунизма, посочва Ройтерс.

Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийството на Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова. Хиляди хора излязоха на подобни протести в други словашки градове.

Преди да бъде застрелян, Куциак е разследвал предполагаеми връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия.

Използвани са материали на БТА