В Словакия днес се провеждат парламентарни избори, след като снощи столицата Братислава беше разтърсена от бурни протести.

Градът се превърна в бойно поле, след като антикорупционен протест излезе извън контрол. Едва 1 000 души успяха да създадат невиждан хаос в Братислава. Протестиращите не бяха допуснати до парламента и се стигна до сблъсъци с полицията. Органите на реда арестуваха десетки хора, след като недоволните младежи започнаха да ги замерят с камъни, яйца и банани.

Четвърти месец в страната се вихри скандал, след като се оказа, че местни бизнесмени са раздавали подкупи на правителство и опозиция, за да спечелят ключови приватизационни сделки. Смята се, че скандалът ще хвърли сянка върху парламентарния вот и ще гарантира изборна победа на опозиционната лява партия на бившия премиер Роберт Фицо.

Протестиращите призоваха за бойкот на днешните избори. Според социологическите проучвания СМЕР, която обещава да облага с данъци богатите, ще спечели около 40% от гласовете на избиратели.

Очакванията са за ниска избирателна активност - едва 22% от запитаните миналата седмица казват, че ще гласуват със сигурност, което е два пъти по-малко от гласувалите през 2010 г.

Ако социологическите прогнози се потвърдят, сегашният мандатоносител - Демократичен и християнски съюз (Демократическа партия), дори може да не премине 5-процентовата бариера за влизане в парламента. Това би било огромно поражение за партията, която доминираше в словашката политика повече от 10 години след разделянето на Чехословакия през 1993 г. и чиито либерални политики помогнаха за трансформацията на източноевропейската икономика към производствена сила.

Документи и тайни служби

В основата на предстоящия изборен погром на властта стои изтичане на документи на тайните служби през декември миналата година. От тях става ясно за съществуването на записи от послушвани разговори между високопоставени политици и бизнесмени, които се споразумяват за подкупи в замяна на продажба на публични компании след 2000 г.

СМЕР за еврото

Решаващо за европейските партньори на страната се оказва фактът, че партия СМЕР, която по всяка вероятност ще триумфира, е яростен защитник на еврото и със сигурност няма да пречи на усилията за спасяването на единната валута за разлика от коалицията на премиера Ивета Радичова.

През октомври 2011 г. договореното разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност беше сериозно заплашено именно от малкия коалиционен партньор "Свобода и солидарност", който бойкотира парламентарния вот.

Опозиционната СМЕР също се въздържа от гласуване и заяви, че ще подкрепи разширяването на фонда, само след като правителството падне и бъдат обявени предсрочни избори. Словакия беше последната държава от еврозоната, която трябваше да ратифицира промените и от която зависеше тяхното влизане в сила. Ситуацията, която създаде, разтърси за кратко финансовите пазари. В крайна сметка след тежки преговори и политически пазарлъци кабинетът на Радичова падна, а промените в европейския спасителен фонд бяха одобрени.