От 6:00 ч. на 17 февруари всички граждани, които пристигат в Словакия без значение, от коя държава идват, трябва да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината ще приключи, съобщават от пресцентъра на МВнР. 

По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират. При влизане по суша това става онлайн на адрес http://korona.gov.sk/ehranica, най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република. При влизане по въздух трябва да се попълни електронен формуляр на адрес https://www.mindop.sk/covid

Списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест отпадат. 

Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания са длъжни да останат в карантина 14 дни. Ако гражданите не си направят тест на осмия ден и изолацията премине без симптоми, след изтичането на срока ѝ карантината приключва. 

Посетилите държави, различни от горепосочените през последните 14 дни преди влизането си в Словакия са длъжни да се изолират, карантината им не може да приключи без PCR тест, а тестът може да бъде направен най-рано на 8-ия ден от изолацията. 

Деца под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани само ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство. 

Всеки е длъжен да информира своя лекар, че е под карантина. Ако в Словакия гражданинът няма свой лекуващ лекар, трябва да информира съответния областен лекар. 

Изключения от карантината се отнасят за работници в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава, заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни; за служителите от дипломатическите представителства и международните организации, които се ползват с дипломатически имунитет. Изключение се прави и за определен кръг спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания и притежават разрешение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република. 

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни. 

Причината за затягането на ограничителните мерки са появилите се мутации на новия коронавируса, които водят до влошаване на епидемиологичната ситуация. Целта е ограничаване на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи.