Израел получи разрешение да се състезава на „Евровизия“ 2024, след като промени текста на песента си, потвърдиха организаторите на конкурса, цитирани от Би Би Си.

Снимка: Wikipedia Commons

Страната ще бъде представена от руско-израелската певица Идън Голан на музикалното състезание, което ще се проведе в Швеция този май.

Смяташе се, че нейната оригинална песен, October Rain, споменава атаките на „Хамас“ от 7 октомври и беше забранена за „нарушаване на правилата за политически неутралитет“.

Израелската обществена телевизия се съгласи да промени песента, вече озаглавена Hurricane, и ще я представи този уикенд.

В изявление Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира конкурса, се казва, че песента е допусната след внимателна проверка на текста.

„Постигнахме съгласие, че тя отговаря на необходимите критерии за участие в съответствие с правилата на конкурса“, казват оттам.

По-рано израелският телевизионен оператор Kan обеща да не променя текста, но президентът на страната Исак Херцог по-късно призова за „необходими корекции“, за да се гарантира, че Израел може да участва в конкурса.

Оригиналният текст на October Rain, написан на английски, беше публикуван на уебсайта на Kan миналия месец. Той включват репликите „Всички бяха добри деца, всяко от тях“ и „Кой ви каза, момчета, не плачете… Часове и часове… И цветя… Животът не е игра за страхливците“.

В сряда министърът на културата на Белгия Бенедикт Линар призова да бъде забранено на Израел да участва в на „Евровизия“, докато трае войната в Газа.

„Точно както Русия беше изключена от състезанията и на „Евровизия“ след нахлуването ѝ в Украйна, Израел трябва да бъде изключен, докато не сложи край на грубите си нарушения на международното право, които причиняват хиляди жертви, особено деца“, написа тя в социалната мрежа X.

Линар заяви, че ще поиска от обществения оператор RTBF, който организира участието на Белгия в на „Евровизия“, да изрази опасенията пред EBU.

Музиканти в няколко страни призоваха Израел да бъде отстранен от конкурса. През декември Исландската асоциация на композиторите и лириците публикува изявление, в което се казва, че военните действия на Израел в Газа правят нейното участие несъвместимо със събитие, „характеризиращо се с радост и оптимизъм“.

Във Финландия петиция, подписана от повече от 1400 професионалисти в музикалната индустрия, обвини техния национален телевизионен оператор Yle в двойни стандарти, заявявайки, че е сред първите, които са поискали забраната срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г.

Досега Израел е печелил песенния конкурс на „Евровизия“ четири пъти.