Нивото на радиация в руския град Северодвинск в Архангелска област е било надхвърлено от 4 до 16 пъти при инцидента на близкия военен полигон, съобщи федералната служба по околната среда.

Инцидентът стана на полигон за тестване най-вероятно на ракета „Буревесник” с ядрен двигател, предназначена за морско базиране.

Загинаха петима водещи учени, а още трима са в болница. Измерванията в най-близкия град – Северодвинск, показаха от два до 16 пъти повишаване на радиоационния фонд. След краткото съобщение по руските телевизии местното население масово е започнало да купува йод.

Нормалното за града е 0,11 микросиверта, а най-високия показател е бил 1,78 микросиверта. Това прави 178 рентгена на час.

„Съединените щати научиха много от ракетната експлозия в Русия. Ние имаме подобна, дори по-напреднала технология. Руската експлозия предизвика у хората притеснения за въздуха в близост до полигона, пък и доста по-надалеч. Това не е добре”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Междуконтиненталната балистична ракета „Буревестник”, наричана от НАТО SSC-X-9 Skyfall е една от ябълките на раздора между Москва и Вашингтон и причина за анулирането на Договора за ракетите с малък и среден обсег.