Най-малко 11 души са загинали, а десетки са в неизвестност след проливни дъждове в Северна Индия и столицата Делхи. Провеждат се спасителни операции. Срутиха се къща и стена на частно училище.

В сряда вечерта жителите на Делхи бяха изненадани от внезапен прилив на интензивен дъжд. Регистрираните количества на валежите са общо 147 мм в източните части на Делхи и предградията.

Дъждовете предизвикаха наводнения, а училищата бяха затворени в четвъртък след прогнозата за нови дъждове, съобщиха властите. През следващите пет дни се очакват умерени гръмотевични бури, придружени с валежи.

Според местните медии дъждовете в Делхи са взели най-малко пет жертви. Министърът на водите заяви в публикация в Х, че двама души са загинали, след като са паднали в препълнен с вода отводнителен канал.

През последните няколко месеца жителите на столицата Делхи преживяха поредица от екстремни метеорологични явления - от високи температури до наводнения и проливни дъждове, които предизвикаха срутване на покрива на летището в града.

Огромни количества дъжд се изсипаха и в известната туристическа дестинация Дхарамшала в щата Химачал Прадеш. Държавният метеорологичен департамент (IMD) регистрира 183 мм дъжд за последните 24 часа.

 

Повече от 50 души се водят изчезнали след проливните дъждове над столицата на щата Шимла и околните райони, съобщи главният министър Сухвиндер Сингх Суху.

Двама души са загинали, след като бараж на енергиен проект е бил пробит, което е затруднило връзката в региона, съобщи министърът на приходите на щата Джагат Сингх Неги.

Индийският вестник „Експрес“ пък съобщи, че четирима души са загинали след проливен дъжд в щата Утаракханд, а 200 поклонници са били блокирани на известен път за поклонение.

Проливните дъждове вследствие на изменението на климата, както и засиленото строителство в Индия, често предизвикват смъртоносни внезапни наводнения и свлачища в планините на страната и в съседен Пакистан и Непал през последните няколко години.