Противоречива информация за хода на бойните действия в Украйна. Москва заяви, че е „осуетила голяма украинска офанзива в Донецк“. Киев отрича поражения, но призна, че води офанзивни действия на изток.

Кремъл разпространи видео, за което твърди, че показва унищожаването на украински танкове и ликвидирането на над 250 войници.

Снимка: bTV


„На 4 юни врагът направи неуспешен опит за широкомащабно настъпление по оста Южен Донецк“, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Украинското военно командване нарече твърденията „фалшиви'“ и от своя страна съобщи за напредък около Бахмут. За такъв заговори и ръководителят на руските наемници „Вагнер“.

„Част от селището Берховка вече е загубена. Войските тихо се изтеглят. Какъв позор. Шойгу, Герасимов, призовавам ви - отидете на фронта и накарайте войниците да продължат напред“, заяви Евгений Пригожин.

Разнопосочни данни има и за ситуацията в руската Белгордска област на границата с Украйна. Москва твърди, че е отблъснала ново украинско нападение, докато проукраинска руска милиция съобщи, че е поела контрола над село в района.

Според анализатори целта на атаките е отвличане на вниманието от подготовката на голямо украинско настъпление в Донецка област.