Известната туристическа забележителност и едно от най-ценните природни чудеса на Пуерто Рико – скалната формация Пунта Вентана, се срути в понеделник, след като силно земетресение разтърси острова.

Ройтерс разпространи кадри отвисоко, на които се вижда трагичния край на естественото образувание. Според специалисти скалната формация е била отслабена от други, по-слаби трусове, което е допринесло за рухването й.

Пунта Вентана представляваше каменна арка, оформяща кръгъл прозорец, разположена в Гуаянила по протежение на южния бряг. Скалната формация беше едно от най-емблематичните богатства на острова и основна туристическа атракция, която привличаше туристи от цял свят. Тя беше и любима за мнозина фотографи.

Снимка: Ройтерс

Силното земетресение с магнитуд 5,8 обаче заличи скалното образувание. В социалните мрежи бяха разпространени снимки на Пунта Вентана преди и след труса.

"Естественият прозорец изчезва“, съобщи Метеорологичната лаборатория UPRM.

Снимка: Ройтерс

Колониална църква, построена през 1841 г., също е била напълно срутена по време на земетресението, съобщава Си Ен Ен.

Това беше най-силното от серията земетресения, които разтърсиха района през последните две седмици. Още няколко силни труса бяха регистрирани във вторник. Властите в Пуерто Рико обявиха извънредно положение.