След високите температури в различни части на Европа, снеговалежи изненадаха жителите на редица държави на континента.

Румъния

Бурята „Рената“ достигна Румъния и предизвика силен вятър и валежи, съобщават местните медии. След две седмици на рекордно високи температури от над 30 градуса, стойностите се понижиха рязко с 15-20 градуса, информира Диджи24.

Жълт код за гръмотевични бури и проливни дъждове е издаден за Централна и Югоизточна Румъния. Има опасност и от градушки. В сила е и жълт код за опасност от наводнения и преливане на реки в шест окръга.

В планините дъждът премина в суграшица и сняг. Тази сутрин снежната покривка в Бъля Лак в Карпатите беше малко над половин метър, като се очаква да натрупа още.

На над 2000 метра в планината Фъгъраш бяха измерени едва 2 градуса по Целзий, съобщава метеорологът Нарчиса Милиан, цитиран от Аджерпрес.

Вятър с пориви над 70 км/ч предизвика проблеми в западната част на страната, като събори дървета и билбордове. Служителите на Инспектората за извънредни ситуации са се отзовали на сигнали в няколко града.

„Температурите падат с 15 градуса, само по крайбрежието ще останат над 25 градуса. Ще имаме обилни валежи, дори над 40 литра на квадратен метър. От сряда на надморска височина над 1500 м е възможно валежите да преминават в суграшица и сняг. От епизода на много топло време преминаваме към епизод, който ще доведе до ниски температури в следващите дни, особено в северната половина на страната“, коментират метеоролози пред националната румънска телевизия.

Сърбия

Промяната на времето и понижаването на температурите върна Сърбия също към зимата. Вчера вечерта започнаха валежи от дъжд, а на отделни места в страната те преминаха в сняг.

Заради лошото време е издаден жълт код.

В района на Фрушка гора вали силен сняг и движението е затруднено.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SRB Journal (@srbjournal)

Най-високите температури в страната днес са 11 градуса, като в Белград не се очаква те да се повишат над 9 градуса.

В южната и югоизточната част на страната се очакват силни валежи, придружени с гръмотевици.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SRB Journal (@srbjournal)

Босна и Херцеговина