След като Киев си осигури доставки на западни танкове, сега страната ще настоява за изтребители. Това стана ясно от изказване на говорителя на украинския министър на отбраната. Според Юри Сак преимуществото на бойното поле би било за Украйна.

Украинските Военновъздушни сили имат изтребители, но те са старо съветско производство още преди държавата да обяви независимост.

„Не става въпрос само за F-16. Това, което искаме, са самолети четвърто поколение“, каза Юри Сак в интервю за Ройтерс.

„Не искаха да ни дадат тежка артилерия, а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат системи "Хаймарс" (HIMARS), а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат танкове, а сега ни дават танкове. Освен ядрени оръжия, не остава нищо друго, което няма да получим“, заяви съветникът на украинския министър на отбраната.

Според статия на „Политико“ разговори между западните страни в тази посока вече се водят. Дебатът вероятно ще бъде още по-ожесточен когато става въпрос за изтребители, тъй като рисковете от ескалация на конфликта в глобален мащаб се увеличават.

Вашингтон е заявил на Киев, че осигуряването на самолети е „невъзможно към този момент“, коментира дипломат пред „Политико“.

„Това е червена линия, но миналото лято червена линия беше предоставянето на ракетни установки HIMARS. Вече ги доставихме. След това червена линия бяха танковете, а сега ще доставим и тях“, допълва източникът на „Политико“.

Друг анонимен дипломат коментира пред изданието, че въоръжаването на Украйна със западна военна продукция „бързо ескалира“.

„Осигуряването на изтребители е немислимо в момента, но може да водим тази дискусия след две-три седмици“, коментира той.

Според източници на „Политико“ министрите на отбраната на страните, съюзници на Украйна, трябва да се срещнат отново в базата „Рамщайн“ след месец. Именно тогава се очаква да се обсъжда предоставянето на изтребители. Докато някои политици твърдо подкрепят решението, други не са толкова убедени.

„Няма да има изтребители за Украйна. Това беше казано ясно още в началото, включително и от американския президент“, коментира Олаф Шолц.

„Внимателна ескалация“

В началото на миналата година западните сили са сключили „неписмено споразумение“ да не осигуряват на Украйна въоръжение наведнъж заради риск от сериозна ескалация на военния конфликт от страна на Русия, твърди дипломат пред „Политико“.

Мисленето е, че Западът трябва бавно да осигури нужното на Украйна, като през цялото време оценява руския отговор на ситуацията. Стратегията за момента върви по план, като „доставката на изтребители е въпрос на време“, коментира дипломатът.