Ирландската граница остава основната пречка. Има принципно съгласие и от двете страни за евентуално продължение на преходния период, който беше предвиден до края на 2020г. За момента обаче евролидерите не обявяват официално нов извънреден Съвет по темата „брекзит” през ноември, което би трябвало да увеличи натиска върху Великобритания за приемане на споразумение.     

„За нас има три ключови въпроса: правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания и правата на британците, живеещи в Европа; парите и границата."

"Ако работим интензивно и в тясно сътрудничество, мисля, че е възможно да постигнем споразумение и сега е моментът да го направим”, посочи Тереза Мей, министър-председател на Великобритания.

„Мисля, че всички британци трябва да са съвсем наясно какво точно искат. Да останат с единия крак на континента, а с другия във Великобритания не е възможно”, заяви Далия Грибаускайте, президент на Литва.

В момента в дневния ред се завръща другата гореща тема за Съюза – миграция. Сътрудничеството със страните на произход и транзит на мигрантите, както и неясните въпроси около обща стратегия за разпределянето на мигранти са темите в дебатите.