Все по-остър става тонът между Лондон и Москва. Британският външен министър Борис Джонсън обвини директно руския президент Владимир Путин за отравянето на бившия агент във Великобритания. Кремъл нарече обвинянията „шокиращи”. Излизат и нови данни около разследването. 

„Нашият конфликт е с Кремъл на Путин и неговото решение. Смятаме, че с голяма вероятност е негово решението да бъде използвано нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за първи път след Втората световна война”, каза Борис Джонсън.  

Снимка: EPA

Кремъл определи обвинението като „непростимо нарушение на дипломатическите правила” и започна свое разследване по случая.

„Разследването на тези криминални случаи ще бъде в съотвествие с руското законодателство и нормите на международното право. Следствието ще привлече високо квалифицирани експерти, както и следователи, които са готови да работят с компетентните органи на Великобритания”, обясни Светлана Петренко, говорител на руския следствен комитет.

Отровата срещу бившия руски агент Сергей Скрипал най-вероятно е била скрита в багажа на дъщеря му Юлия Скрипал при пристигането й в Лондон. Това съобщава британският вестник „Телеграф”, като се позовава на източници от разследването.

Разследва се версия, че веществото „Новичок” е било поставено в дреха, козметика или подарък. Юлия и баща ѝ са все още в болница в критично състояние.

Руският външен министър Сергей Лавров днес потвърди, че в отговор на Лондон Москва също ще изгони британски дипломат.

Руските държавни медии пък видяха в случая опит за международен бойкот на Световното първенство по футбол.